Un prototip d'auricular transforma les expressions facials en ordres al mòbil
Un investigador alemany desenvolupa uns auriculars que reconeixen els canvis al canal de l'oïda quan es fan gestos com somriure, picar l'ull o obrir la boca i envia ordres al telèfon intel·ligent
Contestar una trucada amb un somriure. Això pot ser realitat, a partir dels auriculars que ha desenvolupat un investigador alemany, Denys Matthies. Aquest giny transforma en ordres adreçades al mòbil els canvis produïts al canal de l'oïda, com a conseqüència dels gestos que fem amb la cara.
D'aquest treball, que de moment té forma de prototip, se'n fa ressò la publicació New Scientist. Fer una consulta obrint la boca, contestar una trucada picant l'úllet o despenjar una trucada amb un somriure, són algunes de les accions que podríem fer amb el mòbil sense necessitat d'utilitzar les mans. Això podria ser especialment útil per a les persones amb mobilitat limitada, o també per a conductors que vulguin utilitzar un sistema de mans lliures.
Segons Denys Matthies, de l'Institut Fraunhofer de recerca computacional, a Rostock Alemanya, no es tracta de substituir els mètodes per actuar amb els dispositius, sinó complementar-los. "No podrem agafar el telèfon de la butxaca o mirar la pantalla, però potser podríem pausar la música o despenjar la trucada", explica l'investigador a New Sicentist.
Matthies i els seu col·legues investigadors han desenvolupat un sistema de prototip que consisteix en un auricular del tipus que s'introdueix a l'orella i que incorpora electrodes capaços de reconèixer els canvis de forma al canal de l'oïda quan es fan diferents expressions facials. Quan algú somriu, per exemple, els músculs de l'orella es mouen també. Això causa que l'auricular es deformi i produeixi un canvi detectable que es pot vincular al corresponent moviment facial. Per ara, el sistema pot detectar cinc expressions diferents: somriure, picar l'ullet, girar el cap a la dreta, obrir la boca i fer un so. Tot amb una fiabilitat del 90%.
El treball es presentarà a una conferència científica sobre interacció humans-ordinadors que tindrà lloc a Denver, Colorada, el mes de maig.