Allò que pares i mares han de saber si els seus fills menors són usuaris de les xarxes socials

Xarxes Socials i menors

30.05.2014

Montse Jaraba / TINET
Des de fa quatre anys, TINET duu a terme la TINETescola una activitat adreçada als alumnes de primària i secundària amb l’objectiu de mostrar-los bones pràctiques a Internet per a què en facin un ús més segur i responsable. Les Xarxes socials és l’àmbit on es generen més riscos per a la seguretat dels més joves i on s’hi han detectat més problemes derivats d’un mal ús. És per això que volem difondre alguns d’aquests consells que habitualment adrecem als escolars i que fem extensius ara, també, als pares, mares i tots els adults que hi estan a prop.

L’ús de les Xarxes socials o altres eines com les pàgines personals permet als escolars i als adolescents publicar informacions, fotos i vídeos a Internet perquè tothom ho pugui veure i comentar. Una xarxa social els connecta amb tots els seus contactes i també amb els contactes del seus contactes. Tot allò que publiquen: text, fotografies, vídeos, és visible i accessible per als contactes agregats i pot ser compartit per aquests amb altres persones. En realitat, no podem saber qui acabarà veient tot allò que es publica a les xarxes socials.

Els nois i noies, i també els pares i les mares haurien de tenir present que:

1. Fins als 14 anys els menors no poden registrar-se a una xarxa social. Aquesta edat té una raó de ser. És difícil que els nens petits puguin tenir clares i arribar a comprendre les conseqüències que pot tenir fer comentaris públics o penjar fotos personals o d’altres. L’edat i l’experiència ens ajuda a avaluar la transcendència dels nostres actes. Cal tenir clar que els menors poden esperar a fer-se grans per tenir un perfil a les Xarxes. Si tot i així, el tenen, caldrà fer un seguiment de prop de l’ús que en fan i estar atents per ajudar i aconsellar-los.
2. Els menors han d’evitar registrar-se sols i mai han de posar l’adreça on viuen, el telèfon i altres dades personals especialment sensibles.
3. Cal conscienciar-los de les conseqüències que els seus actes poden tenir en d’altres persones. Que comprenguin que els comentaris despectius i ofensius mai s’han de publicar perquè poden provocar dany moral a d’altres. El consell que podem donar-los és senzill i de sentit comú: No facis el que no t’agradaria que et fessin a tu.
4. Han de procurar protegir al màxim la seva privacitat i intimitat, la seva imatge i també la dels altres. No l’han d’exposar públicament. No és necessari. Un cop penjada a la Xarxa serà molt difícil esborrar-la.
5. Convé que coneguin el funcionament de les plataformes on actuen per saber com denunciar, bloquejar, “deixar de ser amic” o donar-se de baixa. Cal que revisin la configuració amb adults al costat i restringeixin al màxim la privacitat.
6. Cal que tinguin molt present que no poden penjar imatges o vídeos de persones que no els han donat el seu permís per a fer-ho.
7. Tot sovint, les xarxes socials incorporen eines per a xatejar, fins i tot amb webcam. No han de xatejar amb persones que no coneixen, ni mostrar la seva imatge. Aquests serveis tenen riscos i no és el moment de fer-los servir si no és amb adults al costat.

Consells express per a un ús responsable d’Internet per a petits i grans:

8. Evitem la difusió de la nostra imatge.
9. Tot allò que hi ha sobre nosaltres a Internet construeix la nostra identitat digital. Controlem tot allò que podem. Tingues molta cura amb:

    Les informacions de caire personal, la privacitat.
    La webcam.
    Les fotografies i vídeos a les Xarxes Socials i en la missatgeria al mòbil (Whatsapp).

10. No tinguem conductes assetjadores.
11. No en siguem còmplices. Si reproduïm, reenviem, amplifiquem… també estem assetjant.
12. No mirem cap a una altra banda.
13. Actuem amb respecte vers els altres i també amb nosaltres mateixos.
14. Prenem consciència que tots els nostres actes tenen conseqüències i que en som responsables.
15. Posem-nos en el lloc de l’altre.