El camp electromagnètic de radiofreqüència a Reus està molt per sota del màxim permès

És la conclusió que es desprén d'un informe tècnic elaborat per l'Ajuntament de Reus

22.07.2015

L’Ajuntament de Reus ha constatat que les mesures del camp electromagnètic de radiofreqüència realitzades a Reus estan molt per sota del permès per la normativa. Així es desprén de l’informe tècnic realitzat per la regidoria de Via Pública i Medi Ambient a partir de les més de 225 mesures realitzades entre 2013 i 2015.

Redacció TINET. Els controls s’emmarquen en el conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI), dins el projecte de la Governança Radioelèctrica.

Fruit d’aquest acord, l’Ajuntament de Reus ha disposat fins el passat mes de juny d’un equip portàrtil per mesurar el camp electromagnètic de radiofreqüència en punts sensibles de Reus —llars d’infants, centres de salut i hospitals, centres d’educació, parcs públics i les residències o centres geriàtrics—. El servei també es va oferir a la ciutadania, per tal de realitzar mesures en domicilis particulars.

Informe de resultats

Totes les mesures de camp electromagnètic de radiofreqüència realitzades estan molt per sota del nivell màxim permès, que la normativa fixa en 28V/m. La mitjana de les mesures realitzades és de 0,35V/m; la més alta de 2,30,7V/m i la més baixa 0,01V/m.

En total s’han realitzat mesures del nivell de camp electromagnètic de radiofreqüència a 109 llocs diferents, que inclouen un total de 229 mesures. Dels 109 llocs mesurats, n’hi ha 35 centres educatius, dels quals 8 corresponen a llar d’infants, 15 a centres d’educació infantil i primària i 12 a centres d’educació secundària i obligatòria.

55 llocs mesurats corresponen a domicilis particulars; i la resta a Centres d’atenció primària (2), hospitals (3), residències i centres geriàtrics (3), parcs públics (2) i altres (9).

Publicació dels resultats

Un dels objectius de la Governança Radioelèctrica és la transparència amb la ciutadania respecte els nivells d’exposició a camps electromagnètics de radiofreqüència, per tal d’ajudar a minimitzar la percepció del risc que una part de la ciutadania té respecte la possible relació entre l’exposició a les radiacions de camps electromagnètics de radiofreqüència i la salut i així permetre que el desplegament de les infraestructures de comunicacions sense fil es realitzi sense tantes dificultats. El projecte està cofinançat per la Comissió Europea a través de l’instrument de cofinançament LIFE.

La ubicació dels llocs on s’han realitzat les mesures, així com els nivells mesurats, es poden consultar a http://governancaradioelectrica.gencat.cat/

Reconeixement a la feina feta a Reus

La implicació de l’Ajuntament de Reus en el projecte i la divulgació en el conjunt de la ciutadania li ha valgut el reconeixement del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, que l’ha convidat a explicar la seva experiència en la jornada de presentació dels resultats de la Governança Radioelèctrica. La jornada tindrà lloc aquest dijous, 23 de juliol, al Centre de Congressos del Tecnocampus de Mataró.