Millora i afina les teves cerques a google

16.07.2014

Montse Jaraba / TINET Que Google és el cercador més utilitzat i que estar-hi ben posicionat és clau quan es vol tenir incidència pública, és ben sabut. Google és una eina útil i potent i gairebé omnipresent, però no necessàriament donarà la millor resposta a les nostres necessitats concretes si no sabem com fer-la servir.

Potser us exclamareu... però si tothom sap fer servir google! I sí, certament, tothom sap omplir el quadre de cerca i accedir a una llarga llista de resultats. Però això no vol dir saber fer servir el cercador, o si més no, saber fer-lo servir amb tot el seu potencial i de manera eficaç.  L'eina reina de les cerques a la xarxa - no pas l'única-  ofereix moltes possibilitats per a filtrar i afinar les nostres cerques. Us volem mostrar com descobrir-les i utilitzar-les.

 

Opcions bàsiques un cop fem la cerca

A la pàgina principal de google hi trobemel quadre on introduim el terme o termes d'allò que volem trobar. Ens apareixerà de seguida, un llistat de resultats. A la part superior, hi trobarem tot un seguit d'opcions que ja ens permetran aplicar alguns filtres. D'entrada, podrem optar pel tipus d'objecte que cerquem: un web, una imatge, una localització en un mapa, un vídeo, un article per comprar... Al costat d'aquestes opcions trobarem "Eines de cerca" Si hi cliquem, ens apareixeran -sense canviar de pantalla- un seguit d'opcions més que ens permetran filtrar els resultats segons el lloc geogràfic, l'idioma, el temps, etc...

 

Si volem una cerca ben dirigida a allò que ens interessa, i alhora àmplia, aquests filtratges seran suficients. Però si necessitem afinar molt més perquè cerquem alguna cosa molt concreta, tenim altres opcions que google ens ofereix i que ara us expliquem.

Opcions avançades: configurar la cerca i cerca avançada

CONFIGURACIÓ DE LA CERCA
Abans de fer cerques, és convenient passar per l'apartat que ens permetrà establir en quines condicions les volem fer i guardar-les per a què siguin les que tinguem defecte si no les tornem a canviar. Des de la pagina principal de google, clicarem a "configuració" (banda inferior dreta) i triarem la primera de les opcions: "configuració de la cerca".  Més tard ens ocuparem de la "cerca avançada" que també apareix destacada en la següent imatge.

Accedint a "configuració de la cerca" podrem activar filtres de cerca segura per a evitar contingut sexualment explícit, activar o desactivar el mode google instant que ofereix cerques mentre escrivim el text, o triar el nombre de resultats que es mostraran per pantalla. També podrem escollir si volem que els enllaços s'obrien en una finestra nova o no. Si no estàs amb la teva sessió de google iniciada, aquestes preferències es guardaran, però només al navegador del dispositiu. Si en canvi, estàs amb la teva sessió iniciada, les preferències es guarden al teu usuari encara que estiguis utilitzant un altre dispositiu o un altre navegador. Si estàs fent servir el teu compte, a més, podràs activar o desactivar l'opció de rebre resultats i recomanacions basades en la teva activitat de cerca, així com continguts privats relacionats amb altres serveis de google que utilitzes (aquesta informació només serà accessible per a tu).

CERCA AVANÇADA
Ara ja has triat com vols que google cerqui a partir d'ara (recorda que sempre podràs modificar aquestes condicions). Ha arribat el moment de demanar-li a google que, a més, sigui concret i afini els seus resulats d'acord amb allò que realment estàs buscant. És hora d'anar a la "cerca avançada" (el segon resultat subratllat en vermell a la imatge que t'hem mostrat abans). Aquí podreu triar cerques per una paraula, un grup de paraules, números o bé que no hi apareguin determinades paraules.... entre d'altres opcions que us mostrem:

Potser penseu que resulta una mica farragós anar fins la cerca avançada, cada cop que busquem alguna cosa a google i volem filtrar una mica els resultats. Efectivament, ho és. Per això hi ha tot un seguit de dreceres que permeten fer-ho sense moure'ns de la pàgina d'inici de google i fent servir, només, el quadre de cerca habitual. Les trobareu en l'apartat que es us acabem d'ensenyar però us en fem un pràctic resum:

Dreceres al quadre de cerca

  1. Escriviu les paraules importants (més d'una si voleu) d'allò que busqueu: Tinet, xarxa, tarragona
  2. Si voleu buscar paraules exactes, escriviu-les entre cometes: "premi tinet"
  3. Escriviu OR entre les paraules que cerqueu si es tracta de termes alternatius i no és imprescindible que apareguin totes en els resultats perquè ja us va bé amb que hi surti, com a mínim, una d'elles: Tinet OR tinetxarxa.
  4. Poseu un signe menys davant de les paraules que no vulgueu que apareguin: -analògic, -"contaminant"
  5. Poseu dos punts seguits entre els números i afegiu una unitat de mesura: 10..35 lb, $300..$500, 2010..2011 quan vulgueu buscar per intervals de temps, pes, quantitat, preu.

La cerca avançada també us permetrà filtrar les cerques d'acord amb altres pràmetres (per aquestes no hi ha dreceres) com: localització geogràfica, idioma, domini, tipus de fitxer, etc.

Ja podeu afinar la cerca amb google fent servir les pròpies eines que ens ofereix aquest potent i conegut cercador. Tingueu en compte, però, que no és l'únic. Hi ha molts més que també us poden ser d'utilitat i que mirarem de descobrir-vos aviat, si encara no els coneixeu.